Publicat de: - | 27/12/2011

Linia ferata Deva-Brad

Constructia liniei a fost inceputa in timpul celui de al doilea razboi mondial, la inceputul anilor ’40, folosind ca forta de munca evreii: http://hunedoara.omgforum.net/t765-detasamentele-de-munca-pentru-evrei-din-judetul-hunedoara-1941-1943#1319 si rusii http://hunedoara.omgforum.net/t766-lagare-pentru-prizonieri-sovietici-in-judenul-hunedoara-1941-1944#1320 Inital, a fost terminata pana la prima statie si anume de la Brad la Dealul Fetii, sau Luncoiu de Jos. Pe acest traseu se aflau si primele doua viaducte. Dupa darea in folosinta a acestui tronson s-a continuat, in timpul Generalului Antonescu, constructia catre Deva, fiind construit un pod metalic la Dealu Fetii, dupa statie si doua tunele, unul mai mic si al doilea fiind si cel mai mare. Constructia liniei s-a continuat in timpul lui Ceausescu, de la cele doua tunele urmand un alt viaduct: „Viaductul Hagau”, apoi imediat statia Ormindea, un pod metalic, imediat dupa pod un tunel (construit intre 1980 si 1981), 3 viaducte micute si cel de al patrulea tunel. Dupa cel de al patrulea tunel urmeaza o serie de viaducte mici, majoritatea realizate din placi de beton, halta Pestera, unde s-a si surpat linia, acesta fiind motivul inchiderii ei (surpare ce putea fi foarte usor reparata). Dupa halta Pestera se mai afla alte viaducte mici, apoi Cariera Craciunesti (acolo nu opreau decat trenurile de marfa). Dupa cariera urmau doua poduri metalice foarte mari, apoi statia Stoeneasa, un viaduct mic, cu arcade, peste raul Caian, apoi linia iesea la Paulis, in linia Chiscadaga – Deva, statia Chiscadaga fiind terminus. In continuare, linia intra in Paulis, apoi trecea Muresul pe un pod si iesea la Mintia, printr-o delta cu directii spre Deva si Arad.
Intregul tronson s-a dat in folosinta in la data de 11 decembrie 1987, iar 10 ani mai tarziu linia era inchisa. S-a mai circulat o perioada pe tronsonul Stoeneasa – Mintia (pentru trenurile din cariera) apoi s-a inchis si portiunea de la Stoeneasa la Paulis.

In prezent, de la Paulis, la Mintia, mai circula trenuri ce aduc ciment de la Chiscadaga. Din pacate linia a fost demontata, de la Brad, la Craciunesti, in vara anului 2007, iar podurile metalice pana acolo au disparut si ele.
Celelalte doua poduri, intre Craciunesti si Mintia, mai exista inca.

In „Mica Monografie a CFR” – Vol. 3 (Reg. Timisoara), scrisa de Dl. Ing. Radu Bellu, am gasit ceva informatii inedite despre constructia liniei Deva-Brad.

Primele studii topografice pentru viitoarea linie Deva-Brad au fost realizate in anul 1937, iar lucrarile de constructie au demarat la 15.04.1939, continuand pe toata perioada razboiului si fiind oprite la 1.04.1946. In aceasta perioada, au fost executate tronsoanele: Deva-Viaduct Stoneasa (14 km) si Brad-Viaduct Luncoiu (5 km). Intre cele 2 viaducte (17 km), desi nu se montasera inca sinele, terasementele erau complet executate. Chiar daca linia era executata in proprtie de 60%, doar 1% din lucrarile necesare punerii ei in functiune erau gata, astfel ca la 1.04.1946 s-a luat decizia sistarii lucrarilor, santierul incetandu-si practic existenta.

In anul 1961, pentru racordarea feroviara a exploatarii miniere Dealul Fetii, se dau in folosinta primii 7 km ai liniei Deva-Brad (tronsonul Brad-Dealul Fetii). Dupa executarea definitiva a viaductelor Stoneasa si Pestera, pentru racordarea feroviara a carierei de calcar de la Craciunesti, in anul 1963, este dat in exploatare si tronsonul Deva-Craciunesti (15 km).

Lucrarile de finalizare a liniei sunt reluate la 1.03.1979, iar la 11.12.1987, ora 12:25, din gara Deva a plecat trenul inaugural, linia fiind deschisa circulatiei feroviare dupa 48 de ani de la inceperea lucrarilor.

Reclame

Responses

  1. Am fost cu mocanita din Maramures in 2008, pe un traseu de 34 de km la acea vreme. A fost foarte frumos.
    Erau multi straini veniti sa se plimbe cu ea. Nu ca asta ar insemna mare lucru in comparatie cu frumusetea locurilor. Am vazut si multe lucruri urate pe traseu, din astea romanesti, dar chiar si asa, a meritat cu varf si indesat sa merg acolo.
    Mi-ar face mare placere sa se faca si pentru aceasta mocanita si as veni cu drag sa ma dau cu ea.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: