Publicat de: combo85 | 29/11/2010

Propunere trasee demonstrative cu mocăniţa

O idee pentru promovarea turismului în zonă ar fi reconstrucţia chiar şi demonstrativă a câţiva kilometrii de cale ferată pentru a stârni interesul turiştilor sau a unor potenţiali investitori. Am găsit câteva porţiuni de terasament unde nu sunt poduri majore lipsă şi reconstrucţia liniei nu ar costa foarte mult. Este vorba de o porţiune de aproape cinci kilometrii dintre Canton 1 Zlaşti şi Halta Catana (Canton nr. 3) de la Căţănaş. Traseul trece şi prin tunelul lung de 747m. Această porţiune ar fi una dintre cele mai frumoase trasee de cale ferată îngustă. Turiştii ar veni cu maşinile până în parcarea fabricii de var de la Zlaşti, de acolo să urce sus până la terasament unde mocăniţa să aştepte turiştii. Mocăniţa porneşte de la Zlaşti, şerpuieşte până la Cantonul 2 de acolo continuie drumul prin tunelul de 747m şi până dincolo de canton 3 din Căţănaş unde lipseşte un podeţ metalic lung de 6m. Şi de acolo înapoi.  A doua variantă ar fi completarea podeţului metalic lipsă lung de 6m şi prelungirea traseului până la Tulea aproape unde lipsesc cele trei poduri. Asta ar însuma aproape 6km de cale ferată practicabilă.  A treia variantă ar fi de la Govăjdia la Halta Tulea unde o altă porţiune are deja un pod metalic şi terasamentul se păstrează în stare bună.  Aceste variante dacă ar fi aplicate ar aduce turişti în zonă şi potenţiali investitori. în plus ar fi o variantă intermediară până se accesează fondurile europene şi se reconstruiesc podurile majore (cele care depăşesc 12m) pentru prelungirea traseului spre Hunedoara şi Retişoara. Pe linie ar putea circula turiştii cu drezine sau când sunt mai mulţi turişti atunci cu două vagoane şi o locomotivă cu aburi pentru o plimbare într-un peisaj de neuitat şi într-o atmosferă nostalgică. Aceste tronsoane s-ar termina în mai puţin de o lună sau celmult două luni şi ar fi nemaipomenit pentru perioada primăvară-vară şi nu numai.

Reclame

Responses

  1. Frumos, dar doar VISE !

    • Nu-s vise. Este perfect realizabil fără eforturi prea mari!

  2. Brilliant ideea!

  3. IDEEA CU REFACEREA TRASEULUI SI PUNEREA IN FUNCTIUNE A MOCANITEI AM ITERATO ACUM 10 ANI. ESTE CEVA EXTRAORDINAR. ESTE UN OBIECTIV TURISTIC ATRACTIV. CONCOMITENT SE VOR DEZVOLTA SI ZONELE EXCEPTIONALE DIN TINUTUL PADURENILOR. DE LA RETISOARA UNDE ERA ULTIMA STATIE SE POATE CONTINUA PRIN TUNELUL CARE AJUNGE LA FOSTA MINA CENTRALA GHELARI SAU SE POATE REACTIVA PLANUL INCLINAT CU TELECABINE PENTRU A URCA LA GHELARI, UNDE SUNT ALTE OBIECTIVE DE INTERES TURISTIC PRINTRE CARE CATEDRALA UNICA. AM CIRCULAT PE ACEST TRASEU CU MOCANITA PENTRU PRIMA DATA ACUM 60 DE ANI. AVEAM 1, 6 ANI SI BINEINTELES MI-AU POVESTIT PARINTII IN LEGATURA CU REACTIA AVUTA ATUNCI IN TREN, COMENTAM CA DE CE NU PLEACA TRENUL ODATA, DESI ACESTA ERA DEJA IN MISCARE, DAR CU O VITEZA MICA INCAT SE PAREA CA STA PE LOC. M-AM DUMIRIT DUPA CE UN MILITAR M-A LUAT IN BRATE SI MI-A ARATAT CUM COPACII RAMAN IN URMA…….DECI NE MISCAM. CE MINUNAT AR FI SA SE RESTAUREZE DIN NOU ACEST TRASEU, SA NE DEOPLASAM CU MINUNATA MOCANITA IN OEISAJUL MIRUFIC AL TRASEULUI .SUCCES MULT !

  4. Mult succes

  5. In timp ce la noi se distrug caile ferate , in alte tari ele se valorifica . Singura solutie pentru CFR este privatizarea , aici puteti viziona o reclama de la Japan Railways , sa nu uitam ca ei au avut aceleasi probleme de coruptie , pana cand au privatizat societate de cale ferata . http://www.220.ro/documentare/Reclama-La-Japan-Railways-Group/EJLX2TnbgV/

  6. Okey, deci se poate realiza? daaca da, ce ar trebui sa facem? cu ce incepem? am ani de zile de experienta in voluntariat, dar inc azul acest nu stiu cu ce am putea incepe! cine are o ideea de start ar fi bine s ao imparataseasca! multumesc!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: