Publicat de: - | 21/09/2009

Triunghiul turistic Castelul Corvinilor-Furnalul de la Govajdia-Mina Ghelari putea fi deservit de mocanita

Turismul in orasul Hunedoara exista doar datorita Castelul Corvinilor. Turistii romani sau straini se dau jos din autocar, viziteaza Castelul, eventual beau sau mananca ceva la terasa de langa Castel(care arata mai mult a bodega decat a restaurant) si pleaca. Foarte putini se cazeaza in oras. Nici nu ar avea de ce sa o faca. Pentru ca Hunedoara nu le ofera altceva nimic, doar peisajul dezolant al ruinei fostului combinat siderurgic. Ce le-ar fi putut oferi Hunedoara, daca cei care administreaza/au administrat acest oras ar fi facut ce trebuie?

O vizita la Muzeul Fierului. Asta daca nu ar fi fost topit dupa revolutie. Erau acolo multe machete ce prezentau evolutia metalurgiei hunedoarene. Se poate reconstitui probabil. Arhiva foto a combinatului mai exista. Si mai bine ar fi ca el sa se refaca la Govajdie, eventual in aceasi cladire cu cel mai modern furnal al vremurilor sale, cel care a dat metal si pentru Turnul Eifel.

O vizita la Furnalul Govajdia. Cu mocanita, bineinteles. Asta daca primaria Ghelari, de care apartine Govajdia ar pune in valoare obiectivul. Si daca SC Talc Dolomita nu ar fi taiat linia pentru fier vechi. Se poate amenaja un mic muzeu, cu prezentarea tehnologiei folosite atunci, documente si fotografii. Nici macar nu exista transport public pana la Govajdia!!!

O vizita la galeriile romane, la Ghelari si Teliuc. Asta daca primariile Ghelari/Teliuc ar amenaja pentru vizitare galerii/exploatari de suprafata vechi, machete, un mic muzeu cu unelte/utilaje vechi, documente si fotografii vechi.

O plimbare cu vaporasul pe lacul Cincis. Asta daca vaporasul nu ar fi ajuns la fier vechi(cui datoram aceasta „realizare”?). Si daca ar fi transport public pana la lac, cateva curse pe zi!!! (nu pana in sat, cum este acum)

O vizita la Manastirea Prislop, unde a trait parintele Arsenie Boca. La fel, nu exista nici transport public nici excursii organizate!!!

Deci obiective ar fi, trebuie doar puse in valoare. Ceea ce pare ca nu inteleg autoritatile este ca nici un turist nu vine sa-si faca concediul in Hunedoara doar pentru a vizita Castelul pentru o ora. Unui turist trebuie sa-i oferi un program turistic de cel putin o saptamana pentru al determina sa-si faca vacanta intr-un loc. Ar avea de castigat in final tot comunitatea locala, pensiunile, restaurantele, si hotelurile, firmele de transport, firmele care inchiriaza masini/biciclete/scutere, barci…Apropo, exista asa ceva in Hunedoara???

Reclame

Responses

  1. o tara frumoasa dar pradata de hotii pe care i-am ales

  2. I as impusca pe cei care au aprobat desfintarea mocanitei,


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: